KAAS!

Je hebt het vast wel vaker gehoord dat geitenkaas beter is dan kaas van de koe. Het klopt inderdaad dat zuivel en kaas van een geit of schaap beter is voor onze darmen. Het is namelijk beter en lichter verteerbaar dan producten van een koe. De producten zijn rijker aan voedingsstoffen en veroorzaken over het algemeen minder allergische reacties. Kies je wel producten van de koe, let er dan op dat het  van grasetende koeien komt (dus bijv. graskaas). Als koeien gras eten, werkt dat ontstekingsremmend en daardoor slaat de koe gezonde vetzuren op.

Vaak worden koeien gevoerd met mais en soja, hierdoor krijgen ze meer ontstekingen, en dus antibiotica en medicijnen toegediend, en dit is natuurlijk niet best voor de kwaliteit van de vetzuren. Onlangs was er nog in het nieuws dat kaas van Maaslander en Old Amsterdam afkomstig is van stalkoeien.

Kies daarom het liefst kaas van gras gevoerd vee, want dit vee is in staat zichzelf te beschermen tegen ziekten en zowel hun melk als vlees is dan een betere keuze. Je zou ook kunnen kiezen voor biologische kaas, want dit komt van een koe die geen antibiotica en hormonen toegediend heeft gekregen. Biologische kaas bevat ook geen E-nummers ;).  Goeie kaas-keuze’s uit de supermarkt zijn Graskaas van Uniekaas, Mozzarella  en Ricotta (schaap) van Galbani.

Top 3 voor kaas-keuze’s voor je gezondheid én je gewicht:

  • Cottage cheese/huttenkase (zie foto): deze magere kaas, bevat glutamine (darmreparatie)
  • Geitenkaas: veel eiwitten, wel relatief meer Omega 6 vetzuren (ontstekingsbevorderend)
  • Schapenkaas (‘echte’ fetakaas): veel eiwitten(24% en meer Omega 3 vetzuren(ontstekingsremmend)bevat vitamines A,B,C en D

(maar, varieer met beleg; neem ook ‘ns iets anders op je crackertje ;))