Wat info uit wetenschappelijk onderzoek over het eiwitdieet…

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor ziektes van een moderne samenleving zoals hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, diabetes type 2, hartziekten, jicht en slaap-apneu om er enkele te noemen.

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het effect van een proteïnedieet op de gezondheid.
Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat:

Een verhoogde eiwitinname op dit moment de meest adequate interventie voor succesvolle gewichtsbeheersing lijkt.

Universiteit Maastricht: High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. Prof. Westerterp et al, International Journal of Obesity (2004) 28, 57-64.

Eiwitten tot een groter verzadigingsgevoel leiden dan andere voedingsstoffen. Een vermageringsdieet waarin een belangrijke hoeveelheid eiwitten aanwezig is biedt, naast het groter gewichtsverlies ook tot een verbeterde insulinegevoeligheid leidt en nog andere interessante metabole voordelen.

Denemarken: Effect of normal-fat diets, either medium or high in protein, on body weight in overweight subjects:a randomised 1-year trial, Dr. A. Astrup et al. International Journal of Obesity (2004) 28, 1283-1290.

Een dieet met weinig koolhydraten en voornamelijk plantaardig eiwit verlaagt het totaal cholesterol en het slechte, LDL, cholesterol. Ook verlaagd een dergelijk dieet de bloeddruk.

“The Effect of a Plant-Based Low-Carbohydrate (“Eco-Atkins”) Diet on Body Weight and Blood Lipid Concentrations in Hyperlipidemic Subjects.”

David J. A. Jenkins, MD; Julia M. W. Wong, RD; Cyril W. C. Kendall, PhD; Amin Esfahani, MSc; Vivian W. Y. Ng, RD; Tracy C. K. Leong, BASc; Dorothea A. Faulkner, PhD; Ed Vidgen, BSc; Kathryn A. Greaves, PhD; Gregory Paul, PhD; William Singer, MD

Een dieet met veel eiwitten en weinig koolhydraten waarbij men in ketose komt zorgt ervoor dat iemand minder honger ervaart en er wordt minder gegeten, zelfs als er voldoende voedsel beschikbaar is. Ook het gewichtsverlies was groter dan bij een dieet met veel eiwit en 35% koolhydraten.

Alexandra M Johnstone, Graham W Horgan, Sandra D Murison, David M Bremner and Gerald E Lobley

Een laag koolhydraat dieet leidt in vergelijking met een laag vet dieet tot meer gewichtsverlies, een lager cholesterolgehalte, een lagere bloeddruk en een kleinere buikomvang. Laag koolhydraten is positiever dan laag vet omdat dit de risico’s op hart- en vaatziekten meer verkleint dan een laag vet dieet.

“A randomized controlled trial on the efficacy of carbohydrate-reduced or fat-reduced diets in patients attending a telemedically guided weight loss program”

Sabine Frisch, Armin Zittermann, Heiner K Berthold, Christian Götting, Joachim Kuhn, Knut Kleesiek, Peter Stehle, and Heinrich Körtke

Een dieet met veel eiwit (33%) en daarnaast veel beweging zorgt bij personen met overgewicht en diabetes type 2 voor meer gewichtverlies, meer verlies van vetmassa en meer verlies van middelomtrek dan een dieet met veel koolhydraten en weinig eiwit.

“A High-Protein Diet With Resistance Exercise Training Improves Weight Loss and Body Composition in Overweight and Obese Patients With Type 2 Diabetes”

Thomas P. Wycherley, Manny Noakes, Peter M. Clifton, Xenia Cleanthous, Jennifer B. Keogh and Grant D. Brinkworth.

Bron: www.medislank.nl      medislank