Gewicht tijdens de overgang

Klopt het dat extra “overgang”kilo’s niet te vermijden zijn? 

Voor een deel is het inderdaad niet te vermijden. Het feit dat je lijf steeds minder oestrogeen aanmaakt, heeft voor je gewicht allerlei rechtstreekse en onrechtstreekse gevolgen:

  • Ten eerste gaat je lichaam mannelijke hormonen vanuit de bijnieren omzetten in vrouwelijke, ter compensatie van die dalende oestrogeenproductie. Een slim systeem, maar die extra hormonen worden wel opgeslagen in vetreserves in je buik. Vandaar dat typische buikje en tailleverlies.
  • Ten tweede vertraagt je stofwisseling. Hierdoor kan je  ca. 3 kilo aankomen.
  • Daarnaast spelen nog een aantal factoren. Zo daalt samen met oestrogeen bijvoorbeeld ook de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Je kunt je wat somber of depressief voelen, op zoek naar ‘comfort’ (“ach, ik heb het verdiend”) en gaat sneller emo-eten of naar zoetigheid grijpen.

maar… je kunt er wat aan doen!

Vanaf de overgang wordt het extra belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden en je voedingspatroon aan te passen:

  • Kies voor gezonde, pure, onbewerkte voeding met vezels en goede vetten.
  • Eet regelmatig en probeer zoetigheid en alcohol te mijden (voor sommigen zijn dat ook triggers voor opvliegers tijdens de overgang!).
  • Blijf ook in beweging. Het boost niet alleen je metabolisme, maar ook je mentale toestand.

Met die drie factoren in het achterhoofd –voeding, beweging en stressreductie– kun je extra kilo’s voorkomen. Mocht je meer advies of begeleiding wensen, neem dan contact op voor persoonlijke begeleiding bij Gewichtinzicht.